Работно време: Пон. - Петок 09:00 - 19:00ч.
Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

Loading...
Loading...
Loading...

ТРЕТМАН НА ПАРОДОНТОТ БОЛЕСТ

Почетна Новости и совети

ТРЕТМАН НА ПАРОДОНТОТ БОЛЕСТ

Ако ви е дијагностицирана пародонтозна болест, постои можност дека често може успешно да се лекува.

Нехируршкиот прв чекор обично вклучува специјално чистење, ексфолијација за отстранување на плакета и забен камен од забите и коренските површини. Оваа постапка помага при заздравување на гингивата и помага во стеснување на пародонтот. Ова понекогаш е познато како “пародонтско чистење” или “длабоко чистење”.

Вашиот стоматолог може исто така да ви препише лекови за контрола на инфекција и болка или лекови за лекување на раната. Овие лекови може да бидат во форма на пилула, течност или супстанции што стоматологот ги става директно во пародонтални џебови по чистење и отстранување на камења.

На следната посета, стоматологот ја проверува длабочината на џебот за да го утврди ефектот на чистење. Во оваа фаза, на повеќето пациенти не им треба дополнителен активен третман, туку само превентивна нега. Ако пародонтот џебовите се длабоки и коските се раствораат, тогаш ќе биде потребен хируршки третман за да се спречи губење на забите. Може да се упати на третман на периодонт, стоматолог кој е специјализиран за третман на заболувања на структурите за поддршка на забите – гингивално и осено ткиво.

Ако пародонтот џебовите не заздрават и е потребна операција, за време на операцијата ќе се намали воспаленото ткиво и коскените оштетувања лоцирани околу забот. За време на зголемените џебови, се обезбедува поголем простор за опстанок на бактериите и ги напаѓаат коските и ткивата.

За време на стоматолошката хирургија ќе има можен увид во тешките места каде камењата и плочата се акумулираат меѓу непцата и корените. Со елиминирање на бактериска грама, регенерацијата на коските и ткивата помага во намалувањето на џебовите и поправка на оштетување предизвикано од прогресивно заболување.

Стоматологот може да препорача дополнителни процедури. Операција на коските, вклучително и трансплантација на коска, што се користи за реконструкција или преобликување на коските оштетени од пародонтот. Мембрани (филтри), трансплантации на коски или протеини кои стимулираат ткива може да се користат за да се промовира способноста на телото на регенерација на коските и ткивата.

Сплит, загради или протези можат да се користат за стабилизација на пловењето на забите и овозможуваат регенерација на ткивата за време на заздравувањето. Ако се изгуби голем дел од гингивата, може да се изврши трансплантација на меко ткиво (гингивален графт). Графт може да го намали повлекувањето на гингивата и губењето на коските.

Графтите на меките ткива може да се користат за покривање на коренот или развој на гингивалното ткиво за време на прекумерно повлекување на гингивата. Во текот на оваа постапка, ткивото на гингивата за покривање на голи корени се зема од вашиот непце или друг извор на донатор. Оваа постапка може да се направи за еден или повеќе заби да се изедначат со гингивата и да се намали чувствителноста.

По завршувањето на пародонтот, вашиот стоматолог бара од вас редовно да го посетувате. Вашите посети можат да бидат пренесени од општ стоматолог до периодонтисти. Редовното чистење помага да се контролира задржувањето на плочата и да се намали каменувањето, но не може целосно да се спречи. Потребно е редовно да се прават проверки и честа корито за да се задржи гингивата без болести.

Ако сте пушач, прашајте го вашиот стоматолог или доктор информации за успешно запирање на навиката. Тутунот содржи хемикалии кои го забавуваат процесот на заздравување.

Споделете со вашите пријатели

Следете не:

Контактирајте не

Бул. Видое Смилевски Бато 2/1 1200 Тетово, Северна Македонија

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

© 2023 Продент . Сите права се задржани.

Дизајнирано од ИнОне