Работно време: Пон. - Петок 09:00 - 19:00ч.
Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

Loading...
Loading...
Loading...

ФЛУОРИД

Природен борец против кариес

Кариесот бил непријатен и неизбежен. Но, во последните децении расипувањето на забите брзо се намали. Причина: флуорид. Флуорид е минерал кој е во сите извори на вода, вклучително и океаните. Студиите покажуваат дека флуорот не само што го намалува појавата на кариес кај деца и возрасни, туку ги поправа и раните фази на расипување на забите дури и кога уништувањето е невидливо.

Локален и системски флуорид

Флуорид земен во две форми: локален и системски. Локален флуорид може да се најде во пастите за заби, миење на устата и неговата примена на стоматолошката клиника.

Системски флуориди се оние што се проголтани. Тие вклучуваат оние што се флуоридирани со вода, додатоци во исхраната флуориди во форма на таблети, капки или обложени таблети. Системски флуориди се вградени во структурата на забите што ја формираат.

Максималното намалување на расипување на забите се постигнува кога флуоридите се применуваат локално и систематски. Флуоридацијата на водата обезбедува двата режима на изложеност.

Флуоридацијата на водата за пиење е исклучително ефикасна и ефтина метода за оптимално спречување на појава на кариес. Флуоридацијата на водата за пиење е докажано дека го намалува расипувањето на забите кај деца, како и кај возрасни. Сепак, не сите живеат во заедници со флуоридирани извори на вода, затоа за други флуорид е достапен на други начини.

Додатоци во исхраната на флуорид се достапни само со рецепт и се назначени за деца од 6 месеци до 16 години кои живеат во региони со вода без флуоридација. За максимална ефикасност, додатоците за флуоридација бараат долгорочна дисциплина на дневна основа.

Вашиот стоматолог може да ви препише точна доза. Дозата зависи од концентрацијата на флуор во природна вода за пиење и возраста на детето. Ако нивото на флуор во водата за пиење дома не е познато, водата треба да се тестира за содржина на флуор, пред да се препишат додатоци на флуоридација. За тестирање на содржината на флуор, контактирајте го здравствениот сектор на регионално или национално ниво.

Следење на употребата на флуор кај деца

Родителите и другите старатели треба внимателно да ја следат употребата на сите стоматолошки производи кои содржат флуорид за деца помлади од 6 години, затоа што флуорот кога се внесува повеќе од износот препорачан за деца, тоа е поврзано со ризик од промена на бојата на забите во развој или оние кои сè уште не се развиени.

Нанесете ја мала количина (како грашок) паста за заби со флуорид на четката за заби на детето пред секое перење. Децата треба да бидат надгледувани при четкање на забите за да можете да бидете сигурни дека пастата за заби исплакнете правилно, бидејќи е нездраво да го проголтаат. Консултирајте се со стоматолог или доктор на вашето дете ако сакате да користите паста за заби со флуоридација пред детето да наполни две години. Треба да се нагласи дека употребата на флуорид што содржи миење на устата не се препорачува за деца помлади од 6 години, поради ризик од голтање на течноста.

Споделете со вашите пријатели

Следете не:

Контактирајте не

Бул. Видое Смилевски Бато 2/1 1200 Тетово, Северна Македонија

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

© 2023 Продент . Сите права се задржани.

Дизајнирано од ИнОне