Работно време: Пон. - Петок 09:00 - 19:00ч.
Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

Loading...
Loading...
Loading...

ЧЕТКА ЗА ЗАБИ

Изградбата и материјалите што се користат за четки за заби се променија со текот на годините. Најраните форми на „четка за заби“ постојат скоро 5000 години. Некои антички цивилизации во обид да ја отстранат храната од забите, користеле „чепкалка за заби“, тенка гранка што била издлабена на врвот на забот. Во текот на минатиот век, четки за заби биле изградени од коска, дрво или слонова коска, а нејзините влакна од свинско или други животни. Четки со најлон конец, што знаеме денес, беа откриени во 1938 година.

Кој вид четка за заби треба да изберете?

Постојат два вида четки за заби: прирачник и електричен. Големината и формата на четката треба да бидат соодветни за вашата уста, овозможувајќи продолжување на сите површини. Вашиот стоматолог може да ви предложи тип што е најзгодно за вас. Без оглед на видот на четката што ќе ја изберете, се препорачува да ги четкате забите со четката два пати на ден со паста за заби со флуорид за темелно чистење и заштита од појава на кариес.

Пребарајте четки за заби кои имаат печат на стоматолошки светски организации. Ова гарантира дека производот е оценет од тим на експерти – за објективни директиви за безбедност и ефикасност. За да бидат квалификувани во овие организации, компанијата мора да потврди дека сите состојки на четката се безбедни за употреба во устата. Ова значи дека влакната не треба да бидат остри или назабени; материјалот на телото мора да биде произведен за издржливост при нормална употреба; влакна не треба да паѓаат при оваа употреба; а четките можат да се користат без надзор од страна на возрасните за намалување на заболување на непцата (непцата) и забен плак.

Електричните четки исто така мора да ги исполнуваат барањата за безбедност. Производителите на овие четки мора да обезбедат доказ барем една клиничка наука за да покажат дека производот е безопасен за меките ткива и силни орални и забни реставрации.

Рачните четки и електричните можат ефикасно и темелно да ги исчистат забите. Лицата кои имаат бариери за употреба на рачни четки можат да се чувствуваат полесно и пријатно со употребата на електрични четки. Употребата на електрични четки од страна на децата може да се чувствува забавно. Без разлика за која четка ќе одлучите, изберете оној што е лесен за употреба и што можете да го користите двапати на ден за чистење на сите површини на забот.

Како ја одржувате четката чиста?

Исплакнете ја четката со вода од чешма после чистење за да ги отстраните остатокот од пастата за заби и остатоци. Ставете ја четката во положба одозгора и опционално сушење на воздухот сè додека не ја користите повторно. Ако се постават повеќе четки во истиот сад, тогаш чувајте ги четките одвоени.

Не правете рутинско покривање на четки во затворени кутии. Влажната околина, како што е запечатената кутија, за разлика од отвореното опкружување, помага во растот на микроорганизмите.

Заменете ја четката на секои 3 до 4 месеци. Влакнести влакна за време на употребата станете потенки и потрошени и станете помалку ефикасни при миење на забите.

Почесто проверувајте ги влакната на четките и почесто заменете ги ако е потребно. Четки за миење на забите на децата може да се менуваат почесто од четките за возрасни.

 

Споделете со вашите пријатели

Следете не:

Контактирајте не

Бул. Видое Смилевски Бато 2/1 1200 Тетово, Северна Македонија

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

© 2023 Продент . Сите права се задржани.

Дизајнирано од ИнОне