Работно време: Пон. - Петок 09:00 - 19:00ч.
Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

Loading...
Loading...
Loading...

ЛОШ ЗДИВ

Што е тоа?

Мирисот од устата е многу непријатно чувство. Познат е и како халитоза. Лошиот мирис може да се појави од време на време или може да биде постојан во зависност од причината.

Со милиони бактерии живеат во вашата уста, особено на задниот дел од јазикот. За повеќето луѓе, овие бактерии се главните причини за мирис. Топлината на устата, влажните услови се идеални за нивниот раст. Повеќето смрдеа е предизвикано од нешто што е веќе во устата.

Некои видови на лош здив се сметаат за нормални. Обично тие не претставуваат здравствени проблеми. Еден пример може да биде „утрински ветер“. Ова се случува поради промени во устата за време на спиењето. Во текот на денот, плунката мие храна натопена со мириси. Нашето тело произведува помалку плунка ноќе. Устата останува сува, а мртвите клетки се држат до вашиот јазик и внатре во вашите страници. Кога бактериите се хранат со овие клетки, произведува тежок мирис.

Покрај тоа, мирисот може да биде предизвикан од следниве фактори:

 • Лоша стоматолошка хигиена – четкање и ретка употреба на забен конец, што овозможува парчиња гниење храна во устата.
 • Инфекции во устата – пародонтална болест (непца)
 • Респираторни инфекции – инфекции на грлото, синусот или белите дробови.
 • Надворешни фактори – Лук, кромид, кафе, тутун.
 • Сува уста (ксеростомија) – Предизвикани од проблеми со плунковната жлезда, лекови или со „дишење со устата“.
  Системски заболувања (општо) – Дијабетични, заболувања на црниот дроб, заболувања на бубрезите, заболувања на белите дробови, синусна болест, гастро-езофагеален рефлукс и друго.
  Психијатриски нарушувања – Некои луѓе забележуваат лош мирис, но други не забележуваат. Ова е познато како „псевдо халитоза“.

Симптоми

Не можете секогаш да знаете присуство на лош здив. Тоа е затоа што нервните стимули во носот се прилагодуваат на мирисот. Другите блиски до вас може да забележат и да реагираат со вртење на главата на страна кога зборувате.

Другите симптоми зависат од причините за лош здив:

 • Лоша хигиена – забите се покриени со слој мембрана или плоча. Може да имате храна оставена помеѓу забите или бледи непцата и отеченост.
 • Инфекции во устата – Симптомите зависат од видот на инфекцијата. Тие вклучуваат:
 • Црвенило во гингивата или отеченост што може лесно да крварат, особено откако ќе ги измиете забите.
 • Гној помеѓу забите или гнојните џебови на врвот на забите
 • Движење на забите или промени во поставувањето на протезата
 • Отворени и болни рани на јазици и непцата
 • Респираторни инфекции – Воспаление на грлото, лимфните јазли, отечено грло, треска, зафатен нос, слуз на кашлица.
 • Надворешни причини – тутун дамки на прсти и заби, дамки на заби по кафе

Сува уста – Симптомите може да вклучуваат:

 • Бариери што јалтаат храна
 • Пречки за време на говорот
 • Плускавци во устата
 • Голем број на кариес
 • Суво око (синдром на Шагрен)


Прилагодување болест – Симптоми на дијабетес, заболувања на белите дробови, нарушувања на бубрезите или патологија на црниот дроб.

Дијагноза

Вашиот стоматолог или лекар може да го види лошиот мирис за време на посетата на клиниката. Понекогаш, самиот мирис може да укаже на причината за проблемот. На пример, „овошен мирис“ може да биде знак на неконтролиран дијабетес. “Мирис на урина”, особено кај лица со висок ризик за заболувања на бубрезите, откажување на бубрезите.

Вашиот стоматолог ќе ја разгледа медицинската историја за секоја состојба што може да предизвика лош здив и за кој било лек што предизвикува сушење на устата. Вашиот стоматолог може исто така да ве праша за начинот на исхрана, личните навики и тој ќе утврди од каде доаѓа смрдеата.

Стоматологот ќе ги испита вашите заби, гингива, уста и плунковни жлезди. Тој ќе ги испита главата и вратот и издавањето здив што доаѓа преку носот и устата.

Стоматологот може да ве испрати кај вашиот матичен лекар ако некоја системска болест е причина за проблемот. Во тешки случаи на заболување на непцата, стоматологот може да ви предложи да се сретнете со пародонтолог (парадондолог, или стоматолог специјализиран за проблеми со непцата).

Willе требаат дијагностички тестови ако лекарот се сомнева во инфекции на белите дробови, дијабетес, заболувања на бубрезите, заболувања на црниот дроб или синдром на Шагрен. Типот на анализа ќе зависи од сомнителната болест. Можеби ви требаат тестови на крвта, тестови на урина, х-зраци на градите или синуси или други тестови.

Времетраење

Трајноста на мирисот ќе зависи од причината. Ако проблемот резултира од лоша хигиена на забите, соодветната нега на забите веднаш ќе ја разлади устата. Evenе имате и подобри резултати откако ќе ги исчистите забите редовно со четката и со конецот. Периодонталното заболување и апсцесот на забите реагираат брзо веднаш по стоматолошкиот третман. Лошиот мирис предизвикан од хроничен синузитис може да се врати, особено ако е предизвикан од структурни промени на синусите.

Мирисот што е предизвикан од општите болести може да биде долгорочен проблем. Честопати може да се контролира со соодветна медицинска нега.

Превенција

Лошиот мирис предизвикан од проблеми со забите може лесно да се спречи со домашна нега или професионална нега.

Ова значи:

 • Чистење на забите, јазикот и непцата после секој оброк
 • Чистење со конец за заби еднаш дневно
 • Исплакнете со орален антисептик
 • Редовни посети на забар (најмалку двапати годишно).

Можете исто така да се борите против лошиот здив со пиење многу количества вода секој ден за да произведете што е можно повеќе плунка. Други производи како што се:

 • Гума за џвакање без шеќер
 • Нане
 • Моркови
 • Целер
 • ќе помогне да се спречи мирисот и да се спречи формирање на забен плак.

Третман

Третманот со лошо дишење зависи од причините.

Кога треба да се јавите на доктор?

Повикајте го вашиот стоматолог веднаш ако забележите мирис, движење на забите или непцата кои се болни и отечени. Исто така, контактирајте го вашиот стоматолог ако имате лош мирис поврзан со следниве симптоми:

 • Температура
 • Воспалено грло
 • Секретарно лачење
 • Дисколоричен измет од носот
 • Кашлица со секрети
 • Дури и ако ви недостасуваат горенаведените симптоми, треба да го повикате вашиот стоматолог или лекар ако продолжите да мирисате и покрај добрата храна и соодветната хигиена на забите.

Понекогаш мирисот може да биде знак на медицинска состојба која бара итно внимание. Ако имате дијабетес, гастро-езофагеална рефлуксна болест или хронично заболување на црниот дроб или бубрези, прашајте го вашиот лекар што да направите за мирисот предизвикан од заболувањето што го имате.

Прогноза

Од моментот кога ќе се дијагностицира мирисот, мирисот на свеж изглед е обично одличен ако сте редовни во планот за стоматолошки третман.

Споделете со вашите пријатели

Следете не:

Контактирајте не

Бул. Видое Смилевски Бато 2/1 1200 Тетово, Северна Македонија

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

© 2023 Продент . Сите права се задржани.

Дизајнирано од ИнОне