Работно време: Пон. - Петок 09:00 - 19:00ч.
Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

Loading...
Loading...
Loading...

ТЕРАПИЈА СО КОРЕНИ

Почетна Новости и совети

ТЕРАПИЈА СО КОРЕНИ

Предговор

Ендодонтската стоматологија е гранка која се занимава со болести на пулпата на забите. Пулпата се наоѓа во центарот на забот и во рамките на коренските канали во секој заб. Пулпата е составена од сврзувачки ткива, нерви и крвни садови. Пулпата го храни забот за време на појавувањето преку непцата. Во моментот на зрелост, пулпата може да се отстрани без да се оштети забот. Ова се случува затоа што секој заб се храни со снабдување со крв на гингивата.

Отстранувањето на пулпата се нарекува енодонтска терапија, но може да се појави и како терапија со пулпи или коренски канали. Овие третмани се многу чести, на пример во САД со оваа терапија тие заштедуваат околу 24 милиони заби секоја година.

Зошто би?

Третман на пулпа е потребно од две причини. Првата е инфекција. Нетретираниот кариес е најчеста причина за инфекција на пулпата. Кариесот е познат како уништување на емајлот и дентинот на забот додека не го достигнат коренскиот канал. Ова им овозможува на бактериите да ја инфицираат пулпата. Антибиотиците не можат да дејствуваат при инфекции во забот. Воспалението од инфекција го намалува снабдувањето со крв на забот. Ова намалување не дозволува обновување на пулпа.

Втората причина за третман на пулпа е тоа што откако ќе се оштети пулпата, не може да се обнови. Траума или кршење на забите може да ги оштети пулпатите. Повреда може да биде предизвикана и од пломби за заптивки или заби за преработка на круната. На забот можеби ќе треба терапија со пулпи.

Кога пулпата е воспалена, но не е заразена, таа може да се лекува. Вашиот стоматолог може да забележи дали може да се случи пред да започнете терапија со пулпи. Ако пулпата остане воспалена, може да биде многу болна и може да резултира со инфекција.

Инфекцијата на пулпата може да ја вклучи коската околу забот. Ова може да резултира со појава на апсцес. Целта на третманот е да се зачува пулпата на забите, притоа да се отстрани заразениот или оштетениот дел, да се лекува инфекцијата и да се направи пополнување на испразнетите канали со материјалот наречен гата перча.

Ако третманот на пулпа не се случи, заразениот заб треба да се отстрани. Ако одлучите да не лекувате заразен заб или повреден, инфекцијата може да се шири во други делови на вашето тело. Секогаш е многу подобро да го зачувате забот. Ако забот се отстрани, соседните заби ќе ги променат позициите. Внимавајте на вашите природни заби и ќе избегнете други третмани, како што се растенија или мостови.

Третманот на пулпата во забот не значи дека забот ќе треба да се отстрани по неколку години. Ако забот се лекува со претпазливост, тој ќе преживее скоро цел живот.

Знаци и симптоми

 • Ако имате инфекција на пулпата, најпрво можеби немате болка. Но, ако не се лекува рано, инфекцијата може да предизвика болка и оток. Во некои случаи може да се појави и при формирање на апсцес.
 • На забот ќе ви треба третман на пулпа (коренски канал) ако:
 • Има болка во залак, допир или притисок
 • Тој е чувствителен на жешко
 • Тој е чувствителен на студот неколку секунди
 • Има оток во близина на забот Ја смени бојата (без оглед на болката)
 • Скршен е

За да одредите дали на забот му е потребен третман на коренскиот канал, вашиот стоматолог често поставува ладни или топли производи во забот. Целта е да се постави поголема или помала чувствителност во споредба со нормалниот заб. Стоматологот ќе ги испита ткивата околу забот и забот може да удри за да ги утврди симптомите.

Можеби ви треба рендгенско снимање на коската околу забот. Ова може да покаже екстензии што ги стегаат лигаментите на забот или црните точки на горниот дел од коренот. Ако некој од нив е присутен, стоматологот веројатно ќе ве советува да процедурите за терапија со пулпи.

Можеби на стоматолозите им требаат повеќе информации за вашиот заб. Тој или таа можат да користат тестирање на електрична пулпа. Овој уред пренесува електрична енергија на забите и му помага на стоматологот да одлучи дали пулпата е жива. Овој тест не предизвикува болка или повреда. Може да има мала болка во заглавување, која ќе помине кога уредот ќе се отстрани од устата.

Електричен уред не треба да се користи ако имате пејсмејкери (пејсмејкер) или друга електрична опрема.

 • Времетраење на третманот
 • Терапија со пулпа може да се направи во една или повеќе посети. Се зависи од ситуацијата. Третман без компликации на пулпата на забите може да се изврши веднаш.
 • Некои заби може да бидат потешки заради нивната позиција во устата. Некои имаат повеќе корени. Вториот бара подолго време. Некои заби се криви канали што тешко можат да се најдат. Ако имате инфекција, ќе мора да го посетите стоматологот неколку пати до отстранувањето на инфекцијата.

Во моментот на завршување на третманот, забот ќе биде покриен и третиран со вештачка круна или стандардно полнење.

 • Мерење и чистење на канали
 • Мерење

Отпрвин, стоматологот ќе го вкочане регионот околу забот. Стоматологот има и други методи за да ви ја намали болката. Пред да закажете состанок со стоматолог, може да бидете известени за методите што се достапни.

Стоматологот ќе создаде дупка над забот за да стигне до комората за пулпи. Потоа тој или таа ќе отстранат дел од болната пулпа. Стоматологот треба да ги мери коренските канали.

Стоматологот ќе треба да знае колку е долг каналот, за да може да го исчисти сето тоа. Тој или таа, исто така, треба да знаат колку е потребно да се наполни салата.

За мерење на коренските канали, стоматологот користи Х-зраци или уред наречен apex locator. За зраци, стоматологот ќе постави игла во жлебот и потоа ќе употреби рендгенски апарат.

Чистење

Откако ќе се измерат каналите, стоматологот ќе користи специјални алатки за чистење на целата болна пулпа. Тогаш каналот се чисти со антисептик. Ова помага во лекување и спречување на инфекција. Сите канали треба да се чистат во забот. Забите имаат различен број на канали:

 • Предните заби имаат еден канал
 • Премолари имаат еден или два канали
 • Молари имаат три или четири канали
 • Позицијата и формата на коренскиот канал може да се разликуваат.Микроскоп на некои стоматолози гледаат внатре во забот за да бидат сигурни дека сите канали се расчистени.

Набргу откако ќе се исчистат каналите, тие се полнат. Потоа се става привремено полнење во забот. Ова полнење не е долгорочно.

Во повеќето случаи ќе ви треба вештачка круна. Оваа круна ќе овозможи јачина на забот и ќе го заштити од кршење.

Отстранувањето на пулпата овозможува реакција на температурните промени. Забот не е чувствителен на студ или топлина по третманот на пулпа. Но, сè уште има ткива и нерви околу забот, така што тој сепак ќе реагира на притисок и тактилни стимули.

По третманот

По постапката, забот може да покаже знаци на болка неколку дена. Колку повеќе инфекции и воспаленија имало, толку повеќе забот ќе биде чувствителен по третманот. Избегнувајте џвакање на страната што е вклучена. Може да земате апчиња против болката. Лековите кои го намалуваат воспалението можат да ви помогнат. На пример, ибупрофен или аспирин.

Можни компликации

Како и во повеќето медицински и стоматолошки процедури, компликациите се можни и тука. Еве неколку опции на табелата.

Понекогаш кога започна третманот, кислородот од воздухот може да овозможи да се зголемат некои бактерии. Ова предизвикува оток и болка.

Крвните садови влегуваат во забот преку мала дупка во горниот дел од коренот. Понекогаш за време на постапката на третман, бактериите се туркаат низ дупката во околното ткиво. Ако тоа се случи, околното ткиво може да биде иритирачки и евентуално да фати инфекција. Може да се третира со лекови за болка, а понекогаш дури и со антибиотици.

За време на третманот на каналот, дупчат странично, каналот може да се појави. Ова може да се случи ако каналот е заоблен или тешко може да се најде. Инструментите што ги користат стоматолозите се флексибилни. Тие се криви во форма на канал. Понекогаш тие се наведнуваат во погрешно време и формираат дупка странично на каналот. Ако плунката продира во дупката, каналот треба да се наполни. Понекогаш, забот мора да се отстрани. Ако дупката е поставена така што плунката не може да навлезе, дупката може да се затвори автоматски.

Пронаоѓањето на коренските канали може да биде тешко. Ако не се пронајдат и исчистат сите канали, забот може да остане заразен. Ова може да се случи ако каналот не се мери правилно и заразениот дел од пулпата е оставен во близина на врвот. Во овој случај, постапката на лекување ќе се повтори повторно. Понекогаш, коренските канали имаат и други гранки до кои не може да се достигнат стоматолошката опрема.

Болка

Во повеќето случаи, не треба да имате болка во текот на постапката. Стоматологот ќе ја вкочани забот и околното ткиво со анестезија. Известете го вашиот стоматолог ако чувствувате болка при третман на канали. Некои луѓе стравуваат најмногу од pinprick отколку самата терапија со пулпи. Денес, наркотиците за бесилки и современите системи направија давање инјекции на анестезија практично безболно.

Споделете со вашите пријатели

Следете не:

Контактирајте не

Бул. Видое Смилевски Бато 2/1 1200 Тетово, Северна Македонија

info@prodent.mk

+389 76 334 595

+389 44 334 595

© 2023 Продент . Сите права се задржани.

Дизајнирано од ИнОне