# Импланти и орална хирургија

175
telephone-call

Јавете се денес

+389 44 334 595
+389 76 334 595

Контактирајте нѐ и закажете кратка консултација.

Импланти

Имплантите се медицински помагала што ги заменуваат корените на забите што недостасуваат. Тие се користат како потпорни столбови за круни, мостови или протези.

Имплантите се хируршки поставени во вилицата. Поголемиот дел од времето, импланите се чувствуваат како најприроден и побезбеден метод од другите методи што ги заменуваат забите што недостасуваат, како протези.

Имплантот е направен од титаниум. Изгледа како мал цилиндер или Шраф. Откако ќе се стави имплант во вилицата, тогаш металниот цилиндер е прикачен одозгора. Овој цилиндер служи како основа за круна, протеза или мост. Клучот за успехот на сите импланти е процес наречен оссеинтеграција, или процес на создавање коска околу имплантантот. Титаниум е посебен материјал што вилицата го прифаќа како дел од телото.

Студиите покажуваат дека хируршкото поставување на импланти е успешно повеќе од 90% од случаите. Ако импланти не успеат, проблемите обично се појавуваат во рок од првата година по операцијата. После тоа, само околу 1% од сите импланти успеваат секоја година. Имплантациите стануваат се повеќе популарни, така што Американското Здружение за Стоматолози (АДА) ги одобри во 1986 година.

Помеѓу 1986 и 1999 година, бројот на процедури за имплантирање на импланти се зголемил. Сега се проценува дека секоја година се поставуваат над половина милион импланти секоја година во Соединетите Држави. Прелиминарните трошоци за поставување на импланти може да бидат поскапи отколку за другите видови обновувања. Но, инвестицијата е вредна на долг рок. Веројатно не треба да изберете импланти за секој заб што недостасува. Можеме да ви помогнеме по бројот на импланти што ви требаат.

Други придобивки од импланти се:
 
 

Чувството – Бидејќи импланти се прикачени на вашата коска, и тие се чувствуваат повеќе како вашиот природен заб.

Исхрана – Вие сте во можност подобро да џвакате со импланти. Кризата може да биде тешка со редовни протези, особено оние што не се вклопуваат. Горната протеза го покрива непцето и тоа го намалува чувството за вкус.

Погодност – Вие нема да мора да се грижите за стабилноста на залепувачката паста за протеза или излезната бучава за време на говорната протеза.

Самоуверен – Бидејќи импланти се толку многу како вашите природни заби, што го заборавате нивното постоење. Почитта и самодовербата ќе се подобрат, затоа што нема да мора да се грижите за недостаток на заби или за тоа како зборувате.

176

Орална хирургија

Оралната хирургија како забен специјалитет се занимава со разни хируршки процедури во оралниот простор. Кога ќе ги слушнете зборовите орална хирургија, може да размислите за болнички амбиент, општа анестезија и закрепнување на една или повеќе дена од овој вид стоматолошка процедура, но можеби ќе бидете изненадени како хируршките процедури ги поедноставиле вложуваните во препарати и модерна технологија со цел за да го зголемите успехот и ефикасноста на вашето здравје.

Овој список подолу не е исцрплив, но дава примери за најчести процедури за орални операции што се прават во нашата клиника:

Стоматолошки импланти

Трансплантација на коски

Отстранување на заразен врв на корен – Apicoectomy

Изложување на заб за третман на ортодонција

Вадење (отстранување) на умници

Операција на максиларен синус

Френектомија – отстранување на мала кожа ткиво што спречува јазик или образ да се движат премногу далеку

Пред – протетичка хирургија – модификации на коските и отстранување на меките ткива пред поставување на протезата

Отстранување на циста

Периодонтална хирургија

Совети за дентална нега

ТЕРАПИЈА СО КОРЕНИ

Предговор Ендодонтската стоматологија е гранка која се занимава со болести на пулпата на забите. Пулпата се наоѓа во центарот на

Read More »

ПРАВА НА ПАЦИЕНТОТ

Следното покажува список на права што вие како пациент ги имате на стоматолошка клиника: Висок стандард на грижа, без оглед

Read More »