Si përcaktohet nevoja për mbushje?
Dentisti juaj mund të përdorë disa metoda për të përcaktuar nëse ju keni kariesin (prishjen) e dhëmbëve:

Vëzhgimi – Disa njolla të bardha mbi dhëmbët tuaj mund të tregojë kariesin, por jo të gjitha. Dentisti juaj mund të përdorë një sondë eksploruese, një instrument metalike me një majë të mprehtë, për të hetuar prishjen e mundshme.
Ngjyra për detektim të kariesit – Kjo shpërndahet mbi dhëmbin tuaj. Ngjyra do të ngjitet në zonat e kalbura dhe shpëlahet lehtë nga ato të shëndetshme.
Rrezet X – Rrezet X mund të ndihmojnë dentistin tuaj të zbulojë kariesin i cili nuk duket në sipërfaqe. Megjithatë, X-rrezet nuk janë të sakta në zbulimin e dëmtimit të vogla të dhëmbëve në sipërfaqet okluzale (sipërme). Mbushjet aktuale apo restaurime të tjera gjithashtu mund të bllokojnë pamjen e kariesit.
Ndriçim me laser fluoreshent – Ndihmon në zbulimin e ndryshimeve të vogla të shkaktuara nga kariesi (prishja e dhëmbëve). Është e dobishme për fusha me gropëza dhe çarje të vogla.
Prishja (kariesi) nuk është arsyeja e vetme që ju mund të keni nevojë për një mbushje. Arsyet e tjera përfshinë:

Dhëmbët plasaritur ose të thyer
Dhëmbët që janë ngrënë nga përdorimi i pazakontë, si: ngrënia e thonjve, bluarja e dhëmbëve (bruksizmi), dëmtimi mekanik me gjësende
Hapat deri në një mbushje
Kur ju vizitoni dentistin tuaj për një mbushje, juve mund të ju jepet anestezi lokale për të mpirë zonën e dhëmbit nëse ajo është e nevojshme. Pastaj, dentisti juaj do të largojë prishjen e dhëmbit, duke përdorur instrumente dore ose një freza speciale. Gërryerja me ajër dhe lazer gjithashtu mund të përdoret për të hequr prishjen.
Një pajisje, të cilën dentistët e thërrasin Turbinë, përdor kone metali të quajtura freza për të depërtuar nëpër smalt dhe për të hequr prishjen. Frezat vijnë në forma dhe madhësi të ndryshme. Dentisti juaj do të zgjedhi ato që janë të duhura për madhësinë dhe vendndodhjen e prishjes së dhëmbit tuaj.

Pasi prishja të jetë hequr, dentisti juaj do të formojë hapësirë ​​për të përgatitur atë për mbushje. Llojet e ndryshme të mbushjeve kërkojnë procedura të ndryshme formësimi për sigurim se ata do të qëndrojnë në vend. Dentisti juaj mund të vendos një bazë apo një shtresë për ta mbrojtur pulpën (nervin) e dhëmbit. Baza apo shtresa mund të përbëhet prej rezine kompoziti, ionomer qelqi, oksid zinku dhe eugenol, apo materiale tjera.

Disa prej këtyre materialeve lirojnë fluor për të mbrojtur dhëmbin nga prishja e mëtejshëme e dhëmbit.

Para vendosjes së mbushjes dentisti do të bëj grryerje të dhëmbit me një xhel acidik. Ky xhel bën vrima të vogëla në sipërfaqen e smaltit të dhëmbit. Kjo i mundëson mbushjes të ngjitet ngushtë për dhëmbi. Mbushjet Lidhura mund të zvogëlojë rrezikun e rrjedhjes ose prishjen nën mbushjes.

Lloje të caktuara të mbushjeve ngurtësohen me një dritë të veçantë. Kjo dritë forcon (ngurtëson) materiale për mbushje dhe e bën atë të fortë.

Së fundi, pasi mbushja të jetë vendosur, dentisti juaj do të përdorë freza për të përfunduar dhe lustruar dhëmbin.

Pas vendosjes së mbushjes
Disa njerëz ndjejnë ndjeshmëri, pas vendosjes së mbushjes. Dhëmbi mund të jetë i ndjeshëm ndaj presionit, ajrit, ushqimeve të ëmbla apo të ftohta. Mbushjet e kompozitit shpesh shkaktojnë ndjeshmëri, por edhe llojet e tjera të materialeve mund të shkaktojnë gjithashtu ndjeshmëri.
Në shumicën e rasteve, ndjeshmëria do të largohet gjatë 1 deri 2 javëve. Deri atëherë, do të përpiqeni ti shmangeni çdo gjë që shkakton atë. Nëse dhëmbi juaj është shumë i ndjeshëm, ose ndjeshmëria juaj nuk ulet pas dy javësh, kontaktoni zyrën e dentistit tuaj. Njerëzit ndryshojnë në reagimin e tyre ndaj materialeve të ndryshme. Dentisti juaj nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar nëse dhëmbi juaj do të reagojë në një material të veçantë.Mbushjet e përkohshmeMund të ju vendoset një mbushje e përkohshme nëse:

Trajtimi juaj kërkon më shumë se një takim.
Dentisti juaj do të presë një periudhë të shkurtër kohe për shërim të dhëmbit.
Ju keni një prishje të thellë dhe pulpa (përmban enët e gjakut dhe ato nervore) ekspozohet gjatë trajtimit.
Keni nevojë për trajtim urgjent dentar.
Mbushjet e përkohshme shpesh përmbajnë eugenol, një komponentë e vajit të karafilit, që njerëzit e përdorin për dhimbje dhëmbi.

Mbushjet e përkohshme nuk duhet të jenë aty përgjithmonë. Zakonisht, ato bien, thyhen apo grryhen brenda një muaj apo dy. Nëse ju keni një mbushje të përkohshëme, sigurohuni që të vizitoni dentistin tuaj për të marrë një të përhershëme. Nëse ju nuk bëni një gjë të tillë, dhëmbi juaj mund të infektohet ose të shfaqen probleme të tjera.

Kur duhet ta zëvendësoni një mbushje?
Mbushjet nuk zgjasin përgjithmonë. Ato mund të ndrzshojnë në ngjyrë. Kompozitet marrin njolla të verdha apo të errëta me kalimin e kohës. Kur ju përtypni, dhëmbët tuaj dhe çdo mbushjet në to i janë nënshtruar presioneve të jashtëzakonshme. Edhe në qoftë se nuk ka probleme të tjera, disa nga mbushjet do të zhveshen me kalimin e kohës dhe do të duhet të zëvendësohen. Një mbushje do të duhet të zëvendësohet shumë më herët nëse ajo bie, plas ose çahet.

Mbeturinat e ushqimit dhe bakteret mund të depërtoj poshtë nën një mbushje që është plasaritur apo çarë. Ju nuk mund ta pastroni atje, andaj bakteret ushqehen me mbeturinat e ushqimit dhe formojnë acidin që shkakton prishjen e dhëmbëve. Prishja nën një mbushje mund të zhvillohet para se ju të vini re atë ose ajo ju shkakton dhimbje. Kjo është arsyeja pse ju duhet të keni mbushjet tuaja nën kontroll të rregullt dhe do të duhet të zëvendësohen ato kur problemet janë paraqitur.

Mbushjet që bien
Mbushjet mund të bien për disa arsye:

Forca e papërballueshme gjatë kafshimit në një dhëmb me një mbushje të madhe, e cila çon në dhe thyerjen e mbushjes apo dhëmbit.
Materiali që është përdor për mbushje nuk mund të përballojë forcat e aplikuara mbi të. Nëse ju keni thyer një pjesë të madhe të dhëmbit tuaj, ndoshta një kurorë nga porcelani është një zgjedhje e mirë e trajtimit.
Hapsira e dhëmbit është kontaminuar me pështymë gjatë vendosjes së mbushjes. Kjo do të pengojë lidhjen e materialit dhe si rezultat mbushja e dhëmbit mund të bjerë.
Kujdesi ndaj mbushjeve tuaja
Edhe pse disa nga mbushjet mund të zgjassin për shumë vite, jeta mesatare e një mbushje nga amalgami është rreth 12 vjet. Mbushjet nga kompoziti nuk mund të zgjasin aq gjat.

Dentisti juaj do të vlerësojë mbushjet tuaja gjatë vizitës në ordinancë. Ju mund të keni nevojë për inçizim rengenologjik nëse dentisti mendon se mbushja mund të jetë plasaritur apo çarë, ose për të parë se nëse ndodh prishja nën mbushje.

Caktoni një takim me dentistin tuaj:

Nëse dhëmbi është i ndjeshëm
Nëse ju vëreni çarje
Nëse një pjesë e mbushjes duket të jetë zhdukur