Бул. Видое Смилевски Бато 2/1, 1200 Тетово
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
info@prodent.mk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Продент
 
 
 
 
 
 
clock
 
 
Работно време
Пон. - Петок
09:00 - 19:00ч.

 
 
 
 
 
 
 
clock
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
# Импланти и орална хирургија
 
 
 
 
 
 

Импланти

 
Имплантите се медицински помагала што ги заменуваат корените на забите што недостасуваат. Тие се користат како потпорни столбови за круни, мостови или протези.
 
Имплантите се хируршки поставени во вилицата. Поголемиот дел од времето, импланите се чувствуваат како најприроден и побезбеден метод од другите методи што ги заменуваат забите што недостасуваат, како протези.
 
Имплантот е направен од титаниум. Изгледа како мал цилиндер или Шраф. Откако ќе се стави имплант во вилицата, тогаш металниот цилиндер е прикачен одозгора. Овој цилиндер служи како основа за круна, протеза или мост. Клучот за успехот на сите импланти е процес наречен оссеинтеграција, или процес на создавање коска околу имплантантот. Титаниум е посебен материјал што вилицата го прифаќа како дел од телото.

Студиите покажуваат дека хируршкото поставување на импланти е успешно повеќе од 90% од случаите. Ако импланти не успеат, проблемите обично се појавуваат во рок од првата година по операцијата. После тоа, само околу 1% од сите импланти успеваат секоја година. Имплантациите стануваат се повеќе популарни, така што Американското Здружение за Стоматолози (АДА) ги одобри во 1986 година.

Помеѓу 1986 и 1999 година, бројот на процедури за имплантирање на импланти се зголемил. Сега се проценува дека секоја година се поставуваат над половина милион импланти секоја година во Соединетите Држави. Прелиминарните трошоци за поставување на импланти може да бидат поскапи отколку за другите видови обновувања. Но, инвестицијата е вредна на долг рок. Веројатно не треба да изберете импланти за секој заб што недостасува. Можеме да ви помогнеме по бројот на импланти што ви требаат.

Други придобивки од импланти се:
 
 
 
 
 
 
 
Чувството – Бидејќи импланти се прикачени на вашата коска, и тие се чувствуваат повеќе како вашиот природен заб.
 
 
 
 
 
 
 
 
Погодност – Вие нема да мора да се грижите за стабилноста на залепувачката паста за протеза или излезната бучава за време на говорната протеза.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Исхрана – Вие сте во можност подобро да џвакате со импланти. Кризата може да биде тешка со редовни протези, особено оние што не се вклопуваат. Горната протеза го покрива непцето и тоа го намалува чувството за вкус.
 
 
 
 
 
 
 
 
Самоуверен – Бидејќи импланти се толку многу како вашите природни заби, што го заборавате нивното постоење. Почитта и самодовербата ќе се подобрат, затоа што нема да мора да се грижите за недостаток на заби или за тоа како зборувате.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
# Ние Се Грижиме За Секој Пациент
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јавете се денес
+389 44 334 595
+389 76 334 595
 
 
 
 
Контактирајте нѐ и закажете кратка консултација.
 
 
 
 
Совети за дентална нега
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Орална хирургија

 
Оралната хирургија како забен специјалитет се занимава со разни хируршки процедури во оралниот простор. Кога ќе ги слушнете зборовите орална хирургија, може да размислите за болнички амбиент, општа анестезија и закрепнување на една или повеќе дена од овој вид стоматолошка процедура, но можеби ќе бидете изненадени како хируршките процедури ги поедноставиле вложуваните во препарати и модерна технологија со цел за да го зголемите успехот и ефикасноста на вашето здравје.

Овој список подолу не е исцрплив, но дава примери за најчести процедури за орални операции што се прават во нашата клиника:
 
 
 
 
 
 
 
Стоматолошки импланти
 
 
 
 
 
 
 
 
Отстранување на заразен врв на корен – Apicoectomy
 
 
 
 
 
 
 
 
Вадење (отстранување) на умници
 
 
 
 
 
 
 
 
Френектомија – отстранување на мала кожа ткиво што спречува јазик или образ да се движат премногу далеку
 
 
 
 
 
 
 
 
Отстранување на циста
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Трансплантација на коски
 
 
 
 
 
 
 
 
Изложување на заб за третман на ортодонција
 
 
 
 
 
 
 
 
Операција на максиларен синус
 
 
 
 
 
 
 
 
Пред – протетичка хирургија – модификации на коските и отстранување на меките ткива пред поставување на протезата
 
 
 
 
 
 
 
 
Периодонтална хирургија