Блог

ПЛОМБИ ЗА ЗАБИ

Како ја утврдувате потребата за пломби?

Вашиот стоматолог може да користи неколку методи за да утврди дали имате кариес (распаѓање) на забите:

Набудување – Некои бели дамки на забите може да укажат на распаѓање, но не сите. Вашиот стоматолог може да користи истражувачка сонда, метален инструмент со остар врв, за да го испита можното уривање.
Откривање на кариес во боја – Ова се дистрибуира на забот. Бојата ќе се искачи на распаднати области и лесно ќе се исплакне од здрави.
Х-зраци – Х-зраците можат да му помогнат на вашиот стоматолог да открие кариес што не се појавува на површината. Сепак, Х-зраците не се точни при откривање на мало оштетување на забите во оклузалните површини (горниот). Тековните пломби или други обновувања исто така можат да го блокираат појавата на кариес.
Ласерско флуоресцентно осветлување –
Помага при откривање на мали промени предизвикани од кариес (расипување на забите). Корисно е за слабо области и мали пукнатини.
Расипување (кариес) не е единствената причина што ви треба за полнење. Други причини вклучуваат:

Испукани или скршени заби
Заби кои се носат од употреба на необични навики, како што се јадење нокти, мелење заби, механичко оштетување на предмети.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *